Akční enzymy
Na tuto práci jsme se chystali již delší dobu. Je časově náročná vzhledem k počtu zkoumaných vzorků, proto se nám hodilo "dvojité" setkání v květnu. (V dubnu jsme se vzhledem k delší nemoci vedoucí centra bohužel nesešli.)
Zaměřili jsme se na činnost enzymů, konkrétně na katalázu, která pracuje nesmírně rychle a efektivně. Najdeme ji téměř ve všech živých buňkách a rozkládá peroxid vodíku.
Nejprve jsme si připravili široké spektrum vzorků zeleniny a ovoce. Ke každému jsme přidali peroxid a sledovali, jak rychle se vytváří bublinky kyslíku. Každý vzorek byl podle intenzity obodován na škále 1 - 6. V závěru práce jsme vzorky seřadili podle dosaženého hodnocení, tj. podle obsahu katalázy. Umístění některých potravin bylo celkem překvapivé - např. košťálu z hlávkového salátu.
Pro porovnání a jako kratší alternativu do školních laboratorních cvičení si účastníci vyzkoušeli ještě působení katalázy peroxidázy z křenu na metol (hydrochinon), které se projeví výraznými barevnými změnami a reakci lidské krve a rozemletých jater s peroxidem vodíku.
Rozcházeli jsme se spokojeni z vykonané práce a bohatší o mnoho nového.