Chemické centrum Mělník
Příští setkání: 30.1.2025 v 16:00 h
Na setkání je třeba se přihlásit e-mailem vedoucím centra
Čaj, káva a těsto
Čas adventu si většina lidí spojí s brzkým stmíváním, s teplem domova a s vánočními trhy. A k tomu patří i vůně čerstvě uva-řené kávy či čaje. Vánoční setkání bylo tématem kávy a čaje inspirováno. Druhů kávy a čajů existuje nepřeberné množství a tomu i nepřeberné množství metod přípravy těchto lahodných nápojů. My si jen krátce připomněli doporučené teploty vody pro přípravu základních druhů čaje (bílý, zelený, oolong, černý …). A hned také vyzkoušeli pokusy zaměřené na hledání správné tep-loty pro louhování čaje, jeho oslazení i manipulaci se sáčkem.
Jako chemici jsme hledali využití čaje a kávy v laboratoři. Řada čajů obsahuje třísloviny a tak jsme se zaměřili na důkaz kyseliny gallové. Mezi flavonoidy přítomných v čajích patří i kvercetin, který způsobuje fluorescenci čaje po přípravě v roztoku etha-nolu. V případě nachlazení hledáme pomoc v bylinných čajích. Extrakt slézového čaje lze použít jako acidobazický indikátor.
Prosinec to je i příprava těst na cukroví. My jsme však použili slané vodivé těsto a vytvořené ozdoby z něho rozsvítili pomocí LED diod.
Svíčky a hoření
Je konec podzimu a naše setkání probíhá již s přicházející tmou a plížícími se Vánocemi. To je důvodem, proč jsme dnes zvolili téma svíčky a hoření.
Ukázali jsme si pár známých jednoduchých experimentů se závislostí hoření svíček na stoupající hladině oxidu uhličitého. Tyto pokusy dělá téměř každý z nás, ale časté je nepřesné vysvětlení.
Následně jsme se se věnovali zajímavým experimentům s hořícími gely a výrobě modelu karbidky.
Velký úspěch sklidil pokus žhavení měďnatého drátku v parách acetonu.
Vitamíny
Tentokrát jsme se podívali na "zoubek" vitamínu C. Prostudovali jsme jeho antioxidační účinky, vyzkoušeli jsme několik možností jeho důkazu - pomocí hexakyanoželezitanu draselného, thiokyanatanu draselného, Fehlingova činidla, jodu, roztoku dusičnanu stříbrného. Hledali jsme vitamín v cibuli, v bramboře, rajčatech, jablkách, v citronové šťávě i jablečné přesnídávce obohacené vitamínem C.
Vitamín C dokáže i malovat. Využili jsme filtrační papíry napuštěné škrobovým mazem, které jsme potřeli jodovou tinkturou. Na takto upravený papír jsme pokladli ovoce a zeleninu a ponechali cca 20 minut. Po odstranění je na indikátorovém papíru zřetelný otisk položeného ovoce a zeleniny a dojde k odstranění barvy. Na jiný indikátorový papír jsme kreslili citronovou šťávou a roztokem kyseliny askorbové.
Forenzní analýza
- analýze zeminy
- daktyloskopii práškovou a chemickou cestou; vyrobili jsme si daktyloskopický štětec z peří ptáka marabu
- krevních stopách vytvořených pomocí umělé krve a ukázali jsme si důkaz pravé krve
- zjišťovali jsme výšku pachatele pomocí cestiček chůze
- analýze vláken
- odlévání stop
- pozorování vlasů pod mikroskopem