Chemické centrum Brno

"Zábava, sdílení i profesionalita ve výuce chemie"

Náplň centra

Chemické centrum VŠCHT Praha v Brně se věnuje nejen vzájemnému sdílení příkladů dobré praxe z výuky chemie, ale hlavně je zaměřeno na praktickou výuku chemie a dalších přírodovědných předmětů (FYZ, BIO atd.). Centrum je zařazeno do celonárodního projektu "3U" - Učitel učí učitele.

Pokusy jsou orientovány jak na nižší gymnázium (ekvivalent základní školy), tak také na problematiku výuky vyššího gymnázia a SŠ.

V rámci praxe si účastníci mohou vyzkoušet připravené experimenty. Je jim dodáván zpracovaný návod i didaktický materiál a v konkrétních případech si mohou i některé obtížněji dostupné pomůcky nebo třeba své vlastní výrobky ze setkání odnést a využít ve své výuce.

Těšíme se na Vaši účast na setkání centra. 

Připravujeme:

Vážení kolegové, účastníci projektu "3U" (Učitel učí učitele), aktuálně pro Vás připravujeme 10. setkání v letošním školním roce a to konkrétně na středu 12. 6. 2024 od 15:00  na Mendlově nám. - odborná exkurze.

Tématem setkání bude odborná exkurze týkající se výroby piva a vína.

Dále pro Vás připravujeme následující témata:

  • Práce se sklem, tvorba jednoduchých aparatur a barvení skla
  • Srážecí analýza - mapa chemických reakcí
  • Barviva a neviditelné inkousty
  • Analýza - příklady kvantitativního měření
  • Vitamín C v ovoci - stanovení obsahu
  • Proces fermentace - vliv anorganických látek
  • Fermentace - měření rychlosti průběhu děje
  • Analýza čajů a vztah k onemocněním (vhodnost konzumace)
  • Proces elektrolýzy a změny pH
  • Proces esterifikace - výroba vůní
  • Proces krystalizace a přípravy matečných roztoků
  • PbI2 - výroba zlata v tlakotěsné aparatuře
  • Počítačová chemie a 3D tisk pomůcek

. .. a mnohé další.


V rámci 10. setkání učitelů v Chemickém centru Brno na BIGY jsme se zúčastnili odborné exkurze do biotechnologických provozů se zaměřením na výrobu piva a vína. Náplní byla nejen vlastní potravinářská technologie, ale rozdělení a značení tržních druhů a jejich optimální skladování. Exkurze byla doplněna i ochutnávkou a senzorickým zkoumáním...

Fotogalerie

25.06.2024

2. ročník - 10. setkání - Odborná exkurze - výroba piva a vína

V rámci 10. setkání učitelů v Chemickém centru Brno na BIGY jsme se zúčastnili odborné exkurze do biotechnologických provozů se zaměřením na výrobu piva a vína. Náplní byla nejen vlastní potravinářská technologie, ale rozdělení a značení tržních druhů a jejich optimální skladování. Exkurze byla doplněna i ochutnávkou a senzorickým zkoumáním...

Fotogalerie

25.06.2024

2. ročník - 10. setkání - Odborná exkurze - výroba piva a vína