Chemické centrum Olomouc

Gymnázium Olomouc-Hejčín, Tomkova 45/314


Příští setkání: 13. prosince 2023 (15,00 - 17,15)

Téma setkání: Pokusy na přání :-)

Na setkání je třeba se přihlásit na kontaktní e-mail: olomouc.chemc@gmail.com


Kapacita Chemického centra v Olomouci je v současné chvíli naplněna. 

Případným novým zájemcům se omlouváme. 


Kolegiální vzdělávání učitelů

  • vzájemné sdílení příkladů dobré praxe a také návodů, nápadů a zkušeností z výuky chemie
  • inspirace pro práci s žáky v hodinách i v kroužcích
  • možnost si všechny pokusy a aktivity na setkání vyzkoušet a odnést si zpracovaný návod i didaktický materiál
  • zaměření pokusů na výuku na základní škole, nižším gymnáziu s přesahem výuky vyššího gymnázia a střední školy. 
  • a hlavně aktivní odpočinek ve společnosti podobně smýšlejících kolegů :-)


Vedoucí centra

  • experimentálně: Hana Zárubová a Eliška Sahajová

  • organizačně: Dita Váverková


Průběh setkání

  • Během školního roku proběhne celkem 10 setkání (každý měsíc jedno). Účast je dobrovolná - můžete navštívit všech deset setkání, ale i jen jedno.

  • Pokud budete chtít získat certifikát, je nutné se registrovat do systému VŠCHT Praha a zúčastnit se alespoň 7 prezenčních setkání v jednom školním roce.


Přejeme si, aby chemické centrum bylo pro Vás místem, kam se budete rádi vracet nejen kvůli chemii, ale i pohodové atmosféře, kterou společně vytvoříme.

Těšíme se na Vás!


Střípky z proběhlých setkání

Na co se můžete těšit na čtvrtém setkání našeho centra? No na to, co jste si sami přáli! Jsou přece Vánoce a čas splněných přání!

Chemie Vánoc

16.11.2023

Druhá středa v listopadu patřila již třetímu setkání chemického olomouckého centra. Vzhledem k blížícím se vánočním svátkům bylo téma nasnadě. Setkání začalo ukázkou z filmu "Pelíšky", kde se Miroslav Donutil ptá: "pánové, kdybych před Vás postavil dvě naprosto stejné krabičky od sirek...". A i my jsme se přesvědčili, že není sirka jako sirka....

První setkání účastníků olomouckého centra bylo do slova a do písmene jedlé. Věnovali jsme se "Molekulární kuchyni", protože jsme zkoumali želírující vlastnosti polysacharidů jako např. agar, pektin či alginát sodný. Na pověstné "amarouny" sice bohužel nedošlo, vyzkoušeli jsme si ale přípravu gelových kuliček do Bubble Tea pomocí sférifikace,...