Úvodní informace
24. 9. 2024 od 17.00 informační setkání v laboratoři Gymnázia Botičská Botičská 1, Praha 2.
Na setkání je třeba se přihlásit e-mailem: zita.valentova@mssch.cz .
Kapacita centra je vzhledem k prostorům laboratoře omezena (max. 16 účastníků).
3. 6. 2025 MSŠCH Křemencova 12, od 17 h
Pivo je neodmyslitelnou součástí české kultury a historie, a právem jej můžeme označit za tradiční český nápoj. Česká republika je známá po celém světě nejen vysokou spotřebou piva na obyvatele, ale především kvalitou a rozmanitostí pivních stylů, které jsou výsledkem dlouholeté tradice vaření piva sahající až do středověku. Pivo u nás není jen nápojem, ale také symbolem společenského setkávání, řemeslné zručnosti a národní identity.
Na posledním setkání jsme se kromě degustace zaměřily na poločas rozpadu pivních bublin; pH různých piv; izolace a důkaz ethanolu v pivu; příprava "chemického piva" (https://zabavna-chemie.estranky.cz/clanky/efektni-pokusy/chemicke-pivo.html); mýty a omyly kolem tohoto nápoje a samozřejmě složení a vliv na zdraví.
6. 5. 2025; Gymnázium Botičská, Praha 2, Botičská 1, od 17.00
Experimenty s Vernierem
Velmi zajímavé setkání a představení experimentů s čidly Vernier. Pavel Böhm a Jakub Jermář z Katedry didaktiky fyziky MFF UK a Edufor s. r. o. Některé experimenty byly představeny demonstračně (teplota tuhnutí sádry, teplota plamene, změna složení vzduchu při hoření svíčky, …), většinu si účastnice setkání mohly vyzkoušet na jednotlivých stanovištích (chladící směsi, vypařování vody a lihu, měření pH nápojů, okyselování vody vlivem oxidu uhličitého, …). Představu o jednotlivých experimentech lze získat z níže uvedeného dokumentu, přírodovědný inspiromat splnil očekávání vycházející z názvu ;).
1. 4. 2025
Gymnázium Botičská, Praha 2, Botičská 1, od 17.00
Setkání bylo pestré, zaměřené na izolace a důkazy přírodních látek. Izolovali jsme DNA. a to nejen z banánu, připravili jsme trimyristin, dokázali přítomnost vitaminu A a β karotenu, rozlišili jsme rostlinný a minerální olej, emulgovali jsme žlučí oleje a dokázali přítomnost žlučových barviv, dokázali jsme si škrob a redukční účinky kyseliny L-askorbové.
Jak se dá pracovat s plynem C2H2, jeho reakce, sloučeniny, reaktivita acetylidů, karbidová lampa. K tomu na přání testování lihové rakety
Na tomto setkání jsme si připravili různé estery v malém množství a prověřili správnost definovaných vůní. Zejména, dokud jsme ještě něco cítili:-) Ve druhé části jsme vyzkoušeli batikování pomocí vosku, velmi zdařilá dílka jsou ve fotogalerii. Na přání jsme ještě testovali, jak nejlépe předvést přípravu vodíku a jeho vlastnosti.
Na pátém setkání jsme si vyzkoušeli reakce jódu, síry a jejich sloučenin. Vyzkoušeli jodidové hodiny, vlastnosti jódu a síry. Předali jsme si vzájemně nápady, jak se dají tyto dva prvky představit žákům, aby je to bavilo.
Setkání tentokrát v Botičské s mikroskopy a krásnými krystaly. Pak velmi vydaření hadi, jen ty světlušky nechtěly svítit.
Na 3. setkání jsme vařili triethylborát esterifikací kyseliny borité a ethanolu v kyselém prostředí a následně oddestilovali. Každý účastník si odnesl lahvičku s navařeným esterem.
Na 2. setkání jsme vyzkoušeli, co a jak pěkně hoří. Jak se plamen barví různými látkami. Jak si pohrát s etanolovým gelem a rozsvítit měděný drátek v parách acetonu.
24. 9. 2024 od 17.00 informační setkání v laboratoři Gymnázia Botičská Botičská 1, Praha 2.
První setkání proběhlo v rytmu barev. Hravou formou jsme zopakovali princip chromatografie; vybarvení origami japonského jeřába. Podívali jsme se na složení bonbonů m&m vyrobených v České republice a v USA, které se liší použitými barvami. Chromatografií a extrakcí jsme oddělili a identifikovali jednotlivá barviva složených barev; např. zelená...