Chemické centrum Praha

Gymnázium, Praha 2, Botičská 1

Masarykova střední škola chemická, Praha 1, Křemencova 12

Kolegiální vzdělávání učitelů základních škol


  • sdílení návodů, nápadů a zkušeností
  • aktivní odpočinek
  • zisk energie pro další práci ve společnosti stejně smýšlejících kolegů
  • inspirace pro práci se žáky
  • možnost vyzkoušet si pokusy vlastníma rukama
  • zisk materiálů pro vlastní výuku

Na setkání je třeba se přihlásit e-mailem: zita.valentova@mssch.cz .

Kapacita centra je vzhledem k prostorům laboratoře omezena (max. 16 účastníků).

3. setkání bude 4. 11. 2025 od 17 h; MSŠCH

2. setkání  FoodEducators; Není rýže jako rýže; Důkaz tuku a laktózy v mléku

7. 10. 2025

Říjnové setkání bylo ve znamení pokusů s potravinami. Nejprve byl představen projekt FoodEducators, a jeho úloha pro vzdělávání učitelů v oblasti potravin. Pro účastníky byla vybrána lekce "Úžasná práce vědce zabývajícího se senzorikou potravin", kde jsme prováděli deskriptivní a trojúhelníkový test kolových nápojů. Další část byla věnována určování tučnosti mlék, důkazu laktózy a stanovení rozdílu ve složení běžné a lepkavé rýže, nakonec jsme pozorovali v mikroskopu škrobová zrna rýže a brambory. 


1. setkání ve školním roce 2025/26

Na 1. setkání jsme si vyzkoušeli plameny všeho druhu, barevné, malé a větší. Jaká je nejnižší koncentrace ethanolu ve vodě, aby to ještě hořelo. Dále jsme testovali hořící gel krásně vybarvený pomocí fenoftaleinu. 



První setkání proběhlo v rytmu barev. Hravou formou jsme zopakovali princip chromatografie; vybarvení origami japonského jeřába. Podívali jsme se na složení bonbonů m&m vyrobených v České republice a v USA, které se liší použitými barvami. Chromatografií a extrakcí jsme oddělili a identifikovali jednotlivá barviva složených barev; např. zelená...

Partneři centra: